genealogie POORTMANS @

Home Contact Info Sitemap
Parenteel Geschiedenis Verspreiding Naam Onderzoek Links Varia Nieuws


VOC
Ontstaan
Handel
Hoogtepunt
Einde
Links
VOC: Links & Publicaties

De belangstelling voor de geschiedenis van de VOC is altijd groot geweest, dat bewijst het aantal publicaties die er tot hiertoe over verschenen zijn & het grote aantal internetsites die eraan gewijd zijn.

Op deze pagina vindt u een overzicht van links naar interessante sites & van enkele publicaties over de VOC.Links

Atlas Mutual Heritage
De Atlas Mutual Heritage (AMH) is een digitale data- en beeldbank die een overzicht geeft van meer dan 1600 afbeeldingen van VOC-posten die vervaardigd zijn voor 1800, en zich bevinden in de collecties van het Algemeen Rijksarchief, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor Monumentenzorg (NL). Met de gevarieerde zoekmogelijkheden vormt de AMH een uitstekende bron voor de onderzoeker die op zoek is naar afbeeldingen van buitenposten van de VOC.
http://www.atlasmutualheritage.nl/

The Duyfken 1606 Replica Foundation website / The 2002 VOC Voyagie
Site over het VOC-schip de 'Duyfken'. Met de geschiedenis van het oorspronkelijke schip, een verslag over de bouw van de replica, de expeditie van het schip in 2000 van Fremantle naar Brisbane (AustraliŽ) & de expeditie in 2002 ter gelegenheid van de VOC-viering.
http://www.duyfken.com/default.asp

NIWI (Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten) -
Geschiedenis Data-archieven (NHDA)

Het NIWI richt zich op de levering van wetenschappelijke informatie, op het terrein van de maatschappijwetenschappen, de biomedische wetenschappen, de geschiedenis en de Nederlandse taal- en letterkunde. Op deze site bevindt zich bvb. een databank met gegevens over alle uitgevaren & teruggekeerde schepen van de VOC over de periode van 1602 tot 1795.
http://www.niwi.knaw.nl/nl/dd_nhda/dd_nhda.htm

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (1)
VOC-pagina op de site van de Nederlandse Rijksarchiefdienst. Het centrale deel van het VOC-archief berust bij het Algemeen Rijksarchief. Meer dan 1277 meter archief vormen een unieke bron voor historisch onderzoek naar de commerciŽle en diplomatieke activiteiten van de Compagnie.
Met aparte linkspagina.

http://www.archief.nl/RAD/thema/index.htm

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (2)
Site over de VOC van de Prinses Beatrix School (NL) die volgende punten behandelt: ontstaan - vaarroutes - organisatie - schepen - aan boord - produkten - betekenis van de VOC.
http://ontwikkel.thinkquest.nl/~jra511/

VOC: De 17de Eeuwse Handelsgigant
Werkstuk van 2 Nederlandse studenten over de geschiedenis van de VOC, handel & zeereizen. Nederlands- & Engelstalige versie.
http://library.thinkquest.org/26488/indexn.shtml?tqskip=1

Die VOC (Dutch East Indian Company)
Zuid-Afrikaanse site over de VOC. Algemene informatie & bijzonderheden over de nederzetting op Kaap De Goede Hoop. Deels in het Engels, deels in het Zuid-Afrikaans.
http://www.geocities.com/sa_stamouers/voc.htm

VOC Dutch East India Company Wrecks and WWW links
Engelstalige site met meer dan 135 links naar sites over VOC-scheepswrakken. Bevat eveneens links naar sites over de geschiedenis van de VOC.
http://www.aair17.ukgateway.net/vocwrecks.htm

VOC Kenniscentrum
Zeer verzorgde site van het KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde / NL) over de VOC. Met informatie over de geschiedenis, de kamers en de schepen van de VOC, de VOC overzee, gewesten & producten.
http://www.voc-kenniscentrum.nl/index.html

VOC Links
Engelstalige site met talrijke links naar VOC-sites. Omvat rubrieken als: geschiedenis - schepen - nederzettingen - gouverneurs - musea - munten - archieven - documentatie - kaarten - boeken etc.
http://www.londoh.com/voc_links.htm

VOC Uitgevaren Voor De Kamers
Internetsite van het project ďUitgevaren voor de Kamers van de VOCĒ. Dit is een initiatief van het Algemeen Rijksarchief en de archiefdiensten in de plaatsen waar vroeger een Kamer van de VOC was gevestigd: Amsterdam, Delft, Enkhuizen, Hoorn, Middelburg en Rotterdam. U kunt hier zoeken in een database met gegevens over de opvarenden van de schepen die tussen die tussen 1700 en 1794 uit de Republiek vertrokken naar de Oost.
Momenteel zijn de gegevens van alle schepen die voeren voor de Kamer Delft beschikbaar. De database bevat nu circa 50.000 namen. De namen zijn afkomstig uit de scheepssoldijboeken, die worden bewaard in het Algemeen Rijksarchief in Den Haag. .
http://voc.websilon.nl/

VOC Verenigde Oostindische Compagnie
Genealogische homepage van Ton en Ank te Meij - Geerlings met een onderdeel over de VOC. .
http://www.atem.nl/VOC/VOC000.HTM

VOC Verenigde Oostindische Compagnie (Dutch East India Company)
B@tavia - een virtuele factorij (handelsnederzetting). Hier krijgen bezoekers de kans om het netwerk van nieuwe factorijen te herontdekken. De traditionele handelswaar van zijde, specerijen of thee is vervangen door iets vluchtigers, namelijk informatie over de historische Compagnie. Geschiedenis van de VOC en haar tijd, verwijzingen naar bronnen, archieven en bibliotheken waar iets over de VOC te vinden is, links naar andere websites over de VOC op het WWW, overzicht van informatie over de viering van 400 jaar VOC in 2002, boeken en uitgaven over de VOC, etc.
Van deze site bestaat zowel een Nederlandse als Engelse versie.

http://batavia.rug.ac.be/
Publicaties

Dutch Republic History Site
Uitgebreide literatuurlijst over de VOC.
http://home-4.worldonline.nl/~t845911/republic/

Ships, Sailors and Spices
Jaap R. Bruijn and Femme S. Gaastra (eds.), Ships, sailors and spices. East India Companies and Their Shipping the 16th, 17th and 18th Century ISBN 90.71617.69.6, 208 pp.
Interest in the Dutch east India Company (VOC) has grown steadily. This book offers a collection of seven essays on the trade with the East conducted by the various European East India Companies, all focused on the same themes of their navigational organisation, trade routes, passage times and ship's companies, and the full scale of the voyages to and from the Indies. The book contains much hitherto unknown quantitative material and is the first such international comparison.
De Geschiedenis van de VOC
Femme S. Gaastra , De Geschiedenis van de VOC ISBN 90-5730-038-9,
192 pp.

In dit naar de nieuwste inzichten geschreven standaardwerk over de geschiedenis van de VOC komen vele aspecten aan bod. De auteur analyseert de economische ontwikkeling en de op- en neergang van het bedrijf, organisatie en interne dynamiek en omvang en samenstelling van het personeel. Ook besteedt de schrijver veel aandacht aan de compagnievestigingen in AziŽ.
Het Oost-Indisch avontuur
Roelof van Gelder, Het Oost-Indisch avontuur. Duitsers in dienst van de VOC, ISBN 90-6168-492-7, 326 pp.
Ongeveer ťťn miljoen mensen hebben in de loop der tijd als soldaat, matroos, koopman, klerk, chirurgijn of pakhuisknecht de V.O.C. in AziŽ gediend. De helft van deze mannen kwam uit het buitenland en de meesten van hen waren Duitser. Juist zij hebben hun belevenissen opgeschreven. De historicus Roelof van Gelder heeft tientallen journalen, memoires, reisverslagen en autobiografieŽn van deze Duitsers opgespoord. Aan de hand van die persoonlijke documenten, waarvan de meeste niet eerder bekend waren, weet hij door te dringen tot de belevingswereld van deze mensen: hun achtergrond, hun motieven om aan te monsteren bij de VOC, hun beleving van de lange reis naar AziŽ aan boord van de grote Oost-IndiŽvaarders, hun leven in AziŽ en hun terugkeer naar Europa. 'Het Oost-Indisch avontuur' kan gelezen worden als een collectieve biografie. Het schildert voor de eerste maal een beeld van het dagelijks leven van het lagere personeel van de Compagnie.
| home | contact | info | sitemap | parenteel | geschiedenis | verspreiding | naam | onderzoek | links | varia | nieuws |

© 2000-2002 Geert Poortmans